2008. szeptember 3., szerda

"17 embert fog megölni 90 perc alatt"

Ma elég kimerítő napom volt, ami mostanában nem ritka, a 23.-i államvizsgáig nem is lesz ez másképp, mégis úgy gondoltam, hogy összeszedem magam és írok egy bejegyzést a friss kis blogomba, hátha még le is csillapodom kicsit tőle.

Körülbelül 1-1,5 éve találtam rá a "Temetőkapuk" című horrorfilmre. Gondoltam megnézem, a horror nem áll messze tőlem, sőt voltam olyan elővigyázatlan, hogy öcsémet is belerángattam, elalvás előtti könnyed szórakozást remélve.

Aki nem látta a filmet az a bevezetőmből ítélve most valami brutálisan kemény, gatyateletöltő mészárfilmre gondolhat, én is így reméltem, amikor leültem megnézni.

Én marha...

A mellékelt poszter esetleg árulkodhat a film kulturális értékéről. Én akkor nem láttam a plakátot viszont a film első pár perce már megadta nekem a viszonyítási pontot, körülbelül érezni lehetett, hogy mekkora szarba is tenyereltem.

Először is, a film tipikus horrorként kezdődik, megy a kamera jó alacsonyan, be a temetőbe, nyílik a kapu magától, beszarás, és tiszta füst minden, mint egy Roxette koncerten, ám az első dolog ami feltűnik, hogy nappal van!!! Az egésznek olyan hatása volt, mint egy 3. osztályosoknak megszervezett Halloween-party, ahol sötétedés előtt leáll a műsor, és a sok tökfej meg csontváz mehet haza pihenni, meg megírni másnapra a házit (legalábbis nálunk annak idején minden buli szigorúan hétköznap volt megtartva, másnaposságról szó sem eshetett).

A történet elején valami állatmentő banda betör egy laboratóriumba és elvisz egy nagy ládában tartott állatot, dicső megmentés céljából. Mi nézők már láthatjuk is, ahogy kukucskál kifelé a szörnyeteg a láda lyukán, vérbenforgó szemekkel. Azután megismerhetünk egy tudós csoportot, pontosabban egy öreg, fehérköpenyes fickót, aki erősen kisüstipálnika-előfizetőnek tűnt, és egy fiatalabb nőt, akinek olyan mogorva képe volt alapból, mint aki állandóan vizeletmintákat elemez. Ezek ketten megérkeznek a laborba (ami úgy néz ki, mintha két gipszkartont felállítottak volna egymással merőlegesen, jó lesz az falnak, úgysem veszi észre a hülye néző) és döbbenten veszik észre, hogy eltűnt a kísérleti alanyuk, egy

MUTÁNS TAZMÁN ÖRDÖG!!!

Érted? Egy Mutáns Tazmán Ördög!!! Nesze neked Godzilla, majd mi csinálunk olyan szörnyet, hogy összeroskad a tudatod már attól, hogy megpróbálod elképzelni.

Időközben a nagy állafelszabadító csoport furgonjának hátuljában kinyílik a láda, mely egy iciri-piciri ékkel volt bezárva (komolyság) és kiszabadul a bestia, aki első dolgaként összepocsékolja őket!

Aztán bevezetnek minket a másik szálba, ahol egy főiskolás srác 5 haverjával elindul amatőr horrort forgatni egy közeli temetőbe. A főszereplő csávó elég felelősségteljesnek tűnik, a három haverjáról lerí, hogy hang alapján felismerik a vadkendert. Aztán van egy vinnyogó csaj, akinek semmi nem tetszik, mert hogy milyen gyerekesek a többiek és, hogy legyenek már kicsit komolyak (valószínűleg minden társaságban van egy ilyen karakter) valamint a másik csaj, akiről végig azt hittem, hogy a kaja és a pia mellé viszik, hogy minden szükségletük le legyen fedve, ugyanis eleve "akárkinek felkínálkozó" hozzáállással rendelkezett a hölgy. Na akkor ezek hatan elindulnak a nagy forgatásra.

Aztán később a két "tudós" is elindul megkeresni a dögöt, merthogy mi még nem is tudjuk, hogy nagyon nagyon közel járnak az AIDS és a rák gyógymódjának felfedezéséhez.

WOOO, Álljunk már meg!!!

AIDS meg rák, egyszerre, egy mutáns tazmán ördögből. Tökéletes! Ez olyan, mintha létezne egy tabletta ami egyszerre gyógyítja a vakságot és a törött lábszárcsontot! Na de ezek megtalálták a világ két vezető orvosi problémájának a megoldását, egyszerre! Belegondolni sem merek, hogy mennyi pénz is lehet az a dupla-Nobel-díj!

Térjünk vissza akkor a történethez. Megpróbálom kicsit rövidebbre fogni, mert kezdek aggódni, hogy senki nem olvassa majd végig. Szóval a kölykök megérkeznek a temetőhöz, amit egy öreg paraszt, meg a két síkhülye fia véd. Az öreg megmutatja a gyerekeknek, hogy hol a legjobb filmezni, a lelkükre köti, hogy vigyázzanak a sírkövekre, aztán miután elmentek a két marha fiát rájukküldi, hogy hozzanak amit csak tudnak, megtetszett neki a művészúr kamerája.

Közben a szörny (jaj, nem is tudom, hogy azok után, hogy hány ember gyógyulásának a kulcsa, szabad-e szörnynek neveznem) úton útfélen fogdossa össze az embereket, dobálja ki a barlangból a lerágott kézfejeket, éli a nagy életet!

A tudóscsoport megérkezik, ha jól emlékszem megtalálják a nyomát, aztán keresik. Na de ekkor már mind itt vannak a temető közelében.

A nagy forgatás elkezdődik, a két srác zombinak öltözve támadja meg a forgatókönyv szerint a TEMETŐBEN NAPOZÓ lányokat! (ennél a résznél éreztem először, hogy csöpög ki az orromon az agyam). Közben majd szétmásznak, már nem tudom miért, ja, azt hiszem az egyik elmegy pisilni. Aztán a csajok is szétmásznak, majd az egyik srác az "odaadólánnyal" forgatnának egy teljesen más témájú filmet, egy szál hálózsákban (a temetőben, nappal), de már szedi is őket széjjel a vadállat, mint villanyvasútat a kíváncsigyerek.

Aztán majd megérkeznek a tudósok, keresgélik azok is a temetőben, ezen a ponton kell megjegyeznem, hogy a tudóscsaj lila kosztümben és tűsarkú cipőben szaladgál egy pisztollyal az erdőben meg a temető közepén. Mesteri képalkotás!

Jönnek a parasztcsávók is, azokat is megnyomorítja a fenevad, minden nagy káosz. Mindenki rohan, keresik, de közben futnak is előle, ilyen dolgok!

Aztán el nem tudjátok képzelni hogy hol bujkál a kis szende? Hát, kérem szépen, a temető egy bányára épült, a sírok alatt ott vannak a járatok! Könyörgöm, melyik marha létesít egy temetőt egy földalatti járatokkal teli területre???

Közben meg kiderül, hogy a tudósember a főszereplő filmescsávó apja, és a tazmán ördög az valamikor az ő háziállata volt, és hogy mennyire hiányzik neki, mert egy napon csak eltűnt, mint a perselypénz!

Aztán ezek is lekerülnek mind (mármint aki még megmaradt) a járatokba. Hát persze, hogy tele van csontvázakkal, még szép hogy! Beleteszik a sírba aztán lent meg kiesik, marhák!!!

Kóvályognak ott lelketlenül, majd a srác szembetalálja magát Drágasággal(azt hiszem így hívta kiskorában, de lehet már nem emlékszem jól, mindenesetre hasonló hangulatú neve volt az állatnak) és mivel jóbarátok voltak rá tudja beszélni, hogy ne marcangolja szét, mint káposztát a veszettnyúl.

Jön a heppiend, megtalálták az dögöt, elzárták, srác megtalálja az apját, femilirijúnijön.

Annyit még meg kell jegyeznem, hogy az egész (horror)film folyamán az utolsó 5 percben sötétedik be, végig nappal megy az egész...és most itt sokat gondolkodtam, hogy valami feltevéses magyarázatot adjak erre vagy legalább valami elképzelést tudjak felvetni, de nem, elég erről a filmről mostmár elég.

Mindezekután én az alkotást mindenkinek ajánlom aki nem tudja eldönteni, hogy mi élete legrosszabb filmje, én kétszer néztem már meg, igaz 1 éves szünettel, meg akartam mutatni Viktor barátomnak, hogy milyen is az ilyen. Amúgy ha többen nézitek akkor még szórakoztató is viszont nem vállalom a felelősséget azokért, akik józan ésszel próbálják felfogni a műsort!

Végül pedig jöjjön a film bemutatója, ami magáért beszél:



Megjegyzés: A bemutató elején írja, hogy "From the Producer of 'Dog Soldiers'". Nem halhatok meg, míg nem látom azt a filmet!

Nincsenek megjegyzések: