2008. szeptember 10., szerda

Tétel-áttétel

Mint néhányan már tudjátok, a hónap végén államvizsgázom, 6 év keserves egyetemi év után, remélem végre otthagyhatom a hírhedt nagyváradi állami egyetemet.

Nálunk, az orvosi pálya kezdése úgy néz ki, hogy államvizsga után, jóformán 1 hónapra rá van egy sokkal keményebb megpróbáltatás, a rezidensi vizsga. Ez arról szól, hogy az egész országból összegyűlnek friss diplomások és részt vesznek egy jó nagy versenyvizsgán, aminek a végén helyezés szerint választhatsz a romániai munkahelyekből.

Valamikor az év elején a mi évfolyamunk úgy döntött, hogy beadunk egy kérvényt a vezetőségnek, amiben kérjük őket, hogy az idei államvizsga tételek legyenek azonosak a rezidensi vizsga tételeivel, így mindkét vizsgára ugyanabból készülnénk fel, tiszta sor, ez 50 tételt jelent, nyers oldalakban számolva olyan 900 körül, melyekből egy apró soron belüli információra is rákérdezhetnek a tesztkérdésekkel, tehát a lehető legaprólékosabban be kell rögzíteni a cuccot. Megírtuk a kérvényt, mindannyian aláírtuk, beadtuk, (úgy tudtuk, hogy) el lett fogadva.

Hétfőn, 2 héttel a vizsga előtt, évfolyamfőnökember beszél az aldékánnal vagy ki a halállal, az meg mondja, hogy készülgessünk a 35 tételből. Kérdezi ember, hogy milyen bűn 35 tételből, hát 50 van. Kérdezi aldékán, hogy milyen 50, miről beszél? Mondja csávó, hogy idei rezidensi tételek. Aldékán meghökken, hogy milyen hülyék vagyunk, hát az államvizsga tételek maradtak a régiek, a 35 tétel. Ezek között van 22 ami benne van az idei rezidensi tételek között is (az 50 tételben) és van 13 teljesen új, két héttel a vizsga előtt.

Tegnap felgyűltünk egyetemre megvitatni, hogy mi legyen. Volt aki mindenképpen ragaszkodott az 50 tételhez, mert már háromszor átvette, volt aki azt akarta, hogy legyen 35 tétel, oké, de az ismeretlen tételeket cseréljük ki ismertekre (halott ötlet), és volt aki azt mondta, hogy legyen, jó lesz ez így is, úgyis csak nemrég kezdett hozzá a tanuláshoz, még mindig jobb 35, mint 50 (köztük én is). Nekünk, akik nem készülünk az országban maradni, tehát nem megyünk a rezidensi vizsgára novemberben ugyancsak mindegy. Szóval kezdtem belenyugodni, hogy 35 lesz. Jöttem haza, szedtem elő az új tételeket, szedtem elő tavalyi tesztkérdéseket gyakorolni, fogtam neki.

Ma délután jön a hír, hogy évfolyamfőnökember (azt is úgy megverném egyszer, mint a hályastésztát) elkapta a dékánt, beszélt vele, aztán a dékán mondta, hogy ha már egyszer úgy voltunk megegyezve, akkor maradjanak a rezidensi tételek, az 50, úgyis mindenki már abból készült, ne féljünk, el lesz intézve.

Ne féljünk ... Gyakorlatilag a dékán egyet mond, és a vezetőség összes többi tagja mást. Gyakorlatilag a dékán ígéri, hogy ezekből a tételekből lesznek a kérdések, és a vezetőség többi tagja készíti nekünk elő a kérdéseket. Gyakorlatilag egymásról szinte semmit nem tudnak.

Gyakorlatilag egyénileg most el kell döntsük, hogy ki melyekből szeretne tanulni, mert hivatalosan senki nem jelentette ki, hogy mi lesz végül, és már attól is idegesek, ha keressük őket. Persze, mindenki azt mondaná, hogy bízzunk a dékán szavában, elvégre ő a nagyfőnök, de itt még az is közrejátszik, hogy tavaly is volt szó valami tételek megváltoztatásáról, és mire odaértek vizsgázni a népek, kiderült, hogy nem történt semmi változás.

Körülbelül így működik a nagyváradi állami egyetem majdnem mindegyik szaka, körülbelül így működhet az állam minden hivatalos intézménye.
Ilyenkor azt kívánom, hogy a vezetőséget jellemző fejetlenség bárcsak szó szerinti értelmet kapna!

Végül pedig megmutatom nektek a tananyag jelenlegi halmozódását. Jelzem, hogy még csak kb. 70%-ot nyomtattam ki az egészből (azt hiszem a nyomtatóm már jobban várja az októbert, mint én):

Nincsenek megjegyzések: