2008. szeptember 2., kedd

Láncfűrészes ízléskorrekció

Már meg nem mondom, hogy melyik ismerősöm yahoo-status üzenetében kaptam a linket, miszerint egy Iasi megyében élő édesapa láncfűrésszel rontott neki a "manele"-t hallgató fiára, és levágta a kezét.

Aki nem Romániában él nagy esélye van rá, hogy fogalma se legyen, hogy mi ez a manele. Nos, leginkább úgy tudnám elmagyarázni ezt, hogy "aktuális román köznépzene", mármint "lakodalmas" muzsika, tipikusan azoknak az embereknek akik kulturális, értelmiségi és szociális szempontból visszamaradottak. Úgy hiszem minden népnek megvan a maga "manelé"-je, Magyarországon ha jól tudom ezt a műfajt Bunyós Pityu meg Postás Feri (vagy Dani vagy Géza, őszintén, már nem emlékszem) képviseli, és gondolom ott is megvan a saját közönsége. A romániai változatnak főbb témái a nők (lehetőleg minél több, minél kevesebb férfira számolva) a pénz (lehetőleg minél több, minél kevesebb munkával elérve) és az ellenségek (lehetőleg minél több, minél kevesebb hatalommal, ráadásul minél irígyebbek a sok nőre meg a sok pénzre amink van).

Nos, nálunk ezt a manele-t egész sokan hallgatják (amiből következtetni lehet, hogy egész sok fentebb leírt kategóriákba sorolt ember él), értelmesebb, műveltebb, és magára valamit adó román ember is nehezen tűri, magától értetődik, hogy mi magyarok meg aztán úgy utáljuk, mint a szart!

Ennyit a manelé-ről és a hozzá fűződő gyengéd érzelmeimről, jöjjön a műsor.

Szóval, azt írja itt a hír, hogy komoly házibuli volt, a hülyegyerek összehívta a madarattolláról-barátait, nyomatták a Nikoláje Gucát (jeles képviselője szóbanforgó zenei irányzatnak) hétszázával, úgy írja a cikk, hogy tökig tolt hangerővel.

Édesapa nem tűrte (nem lehet egy rossz ember), szólt a zsibbadt gyereknek, hogy vegye lejjebb, mert különben ő veszi lejjebb a HP-ját. A gyerek meg bezárta az ajtót, és tovább őrjöngtek!
Fatercsávó felhúzta magát, meg a lácfűrészét és behajtott vele a házba. Fogta aztán átvágta az ajtót. Nem is lenne ezzel semmi gond, de a gyerek meg tartotta a másik oldalról az ajtót, hogy a papa be nem nyomja!

Fater jött, vágott keresztül a fia kezén! Itt is azért érződik a történet kereksége, mert ha a kis huligán lejjebb vette volna a hangerőt, biztos hallotta volna, hogy ott bőgeti a fűrészmotort az édsapja az ajtó mögött.

Azért már a házibulik sem olyanok, mint mikor én voltam kicsi. Emlékszem mikor még Jenki-nél összeültünk egy kis kellemes teadélutánra (kellemes = rockmetálzúzás, tea = sörvodkamegvalami, délután = egész éjjel meg másnap délelőtt), a nagyapja feljött a pincéből (a csávó ott lakott, komolyan beszélek, a pincében lakott a műhelyében a szerszámokkal) és ránkszólt, hogy ne kaparjuk a falat, mert ezt a házat ő építette a két kezével. Peti barátom nyomott a kezébe egy cigarettát, másikba egy párásüvegű jéghideg sört, bácsi elmosolyodott aztán mondta, hogy vigyázzunk mindenre, és visszament (a pincébe, komolyan mondom).

Ezzel el is volt rendezve, nem került elő a jégcsákány meg a láncfűrész! Az is igaz, hogy az ellenségeim sem irigyeltek a sok pénz meg a sok nő végett!

3 megjegyzés:

wildgica írta...

Köszi a román "kultúrába" való bepillantást, érdekes volt. :) (Jahm, az idézőjelet természetesen csak a szóban forgó zenei irányzat miatt használtam, nem általánosságban.)

Ez a láncfűrészes dolog nagyon durva. Oké, hogy a srácnak hallgatnia kellett volna a faterra, no de azért milyen ember az, aki a saját házában átvágja láncfűrésszel az ajtót csak azért, mert ideges. Pfff...

Vincze-Nagy András írta...

Gica, látszik, hogy te még soha nem hallgattál "manelé"-t kényszerből :D

wildgica írta...

Hát, maximum itthoni mulatóst, de attól hamar sokkos állapotba kerültem, így már nem is emlékszem rá... :D :P